2022 November 25. - Közzétette: KölcseyTV

Víg-Kend - 2022. november 25.

Díjnyertes plakátok, késkészítés, Az én Bercelem könyv, “Fegyvert, s vitézt” kiállítás, Nyíregyháza adventi forgatag, fekete hattyú fiókák, sünvédelem, Kukucs! előadás

A tartalomból:

Díjnyertes plakátokat készítettek a nyíregyházi Művészetis diákok a német testvérváros, Iserlohn plakátpályázatára. A téma ezúttal is elég nehéz, de aktuális volt: Minden embernek vannak jogai!? Vendégeim Ladányi Laura és Hete Máté, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium 13-os diákjai.

A következő bejátszásunkban is egy alkotót mutatunk be Önöknek. Pájer Gyula kovács, népi iparművész nem szakmaként, hanem életformaként tekint a késkészítésre. Elmondása szerint az ősi fortélyt és a modern technológiát ötvözi munkáiban.  

„Nem hagyhatjuk elveszni a múltunkat, kell valami lábnyomot hagynunk magunk után, mielőtt mi magunk is emlékké válunk.” - Ez a gondolat ihlette és motiválta Száraz Lászlóné Margót az írásra. Az én Bercelem című több mint 700 oldalas könyv bemutatóján, Tiszabercelen járt stábunk.

Több, mint két héttel meghosszabbították a Kállay Gyűjtemény “Fegyvert, s vitézt” című kiállítását. A tárlathoz különleges foglalkozásokat is szervezett a múzeum. Vendégeink Dajka Ágota a Kállay Gyűjtemény múzeumpedagógusa és Dankó László a Honvédsuli programvezetője.

Ezen a héten vasárnap, vagyis november 27-én már meggyújhatjuk az első adventi gyertyát. Az ünnepvárás időszakában már megszokhattuk, hogy Nyíregyháza belvárosában Adventi Forgataggal, karácsonyi programokkal várják az érdeklődőket. Így lesz ez idén is, következzenek a részletek.

A következő percekben a Nyíregyházi Állatparkba látogatunk, a közelmúltban ugyanis ismét gyarapodott az itt élők száma, méghozzá fekete hattyú fiókákkal. A különleges madarak a park Ausztráliát bemutató kifutórendszerében láthatók.

Többek között a sünök védelmére is felhívja a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Orbán Zoltánnal az Egyesület szóvivőjével láthatnak beszélgetést.

Bemutatták a Móricz Zsigmond Színház Művész Stúdiójában a Kukucs! című gyermekeknek szóló előadást. A darabot Pregitzer Fruzsina rendezte. A főszereplő Tarr Dániel játékát Olajos Gábor gitárművész kíséri.  

https://www.youtube.com/watch?v=hZjwf-c_hOc

Címkék: